start Zdrowie Jak zapobiegać miażdżycy?

Jak zapobiegać miażdżycy?

1 515

Miażdżyca to obecnie jedno z najczęściej występujących schorzeń, które w coraz większym stopniu zaczyna dotykać dużą grupę ludzi. Nie pojawia się ona od tak z dnia na dzień, choć może też wystąpić nagle. Związane jest to głównie z podwyższonym poziomem „złego cholesterolu”, który zaburza pracę organizmu. Gdy jednak już dojdzie do rozwoju miażdżycy można ona poważnie zagrozić naszemu zdrowiu, a nawet i życiu. Co zrobić aby temu zapobiec?

Czym jest miażdżyca?

Mówiąc najprościej miażdżyca to długotrwały proces chorobowy, który często może rozwijać się latami i w głównej mierze dotyczy średnich i dużych naczyń krwionośnych. Polega to na tym, że tworzy się proces zapalny wewnętrznej części naczyń, gdzie z czasem zaczynają się gromadzić lipidy, kolagen oraz złogi wapnia, co tworzy blaszkę miażdżycową i utrudnia swobodny przepływ krwi. W przypadku pęknięcia blaszki dochodzi do całkowitego zamknięcia tętnicy i niedokrwistości naczyń oraz narządów, do których prowadzą. Można jednak temu zapobiec.

Prawidłowa dieta jako sposób na walkę z miażdżycą

Nie od dziś wiadomo, że właściwa dieta może zdziałać cuda w wielu przypadkach. Przy chorobie miażdżycowej również ma ona duże znaczenie. Powinno się przede wszystkim zadbać o to, by posiłki były jak najbardziej różnorodne, dzięki czemu dostarczymy organizmowi najważniejsze składniki. Powinno się również jeść więcej nisko przetworzonych produktów zbożowych, takich jak: płatki zbożowe, kasze, ryż, chleb razowy i pełnoziarnista mąka. Powinno się jeść więcej warzyw strączkowych i owoców bogatych w pektyny (jabłka, cytrusy) i nie należy zapominać o rybach! Bardzo ważne jest dostarczenie organizmowi błonnika, a z napojów warto pić zieloną herbatę.

Talerz pełen jedzenia

Czego należy unikać w przypadku miażdżycy?

Przede wszystkim powinno się unikać jedzenia typu fast food, ponieważ zawierają one kwasy tłuszczowe nasycone, które mogą przyspieszyć rozwój miażdżycy. Należy unikać tłustych gatunków mięs, jak wieprzowina, tłuste wędliny, skóra drobiu, gęsi czy kaczki, jak również dobrze byłoby odstawić wszelkie tłuste przetwory mleczne (masło, śmietana, lody). Takie produkty jak ciasta, margaryny, tłuszcz cukierniczy, śmietanki czy nawet zabielacze do kawy i oleje palmowy i kokosowy mogą być również niebezpieczne. Powinno się też ograniczyć spożycie soli i cukru.

O czym jeszcze trzeba pamiętać?

Oprócz diety bardzo ważny jest również ruch. Miażdżyca bardzo często występuje u osób z nadwagą, więc prawidłowa dieta połączona z aktywnością fizyczną jest tu jak najbardziej wskazana. Powinno się także unikać używek, jak papierosy czy alkohol, które w oczywisty sposób sprzyjają rozwojowi miażdżycy. Alkoholu nie trzeba całkiem odstawiać, ale trzeba się ograniczać maksymalnie do dwóch drinków dla mężczyzn i jednego dla kobiet.

Biegająca kobieta

Jak się leczy miażdżycę?

Obecnie miażdżycę leczy się w sposób chirurgiczny przez usunięcie blaszki miażdżycowej w tętnic, albo omijając zwężone tętnice przez pomost naczyniowy. Innym sposobem leczenia i zdecydowanie mniej inwazyjnym jest plastyka endowaskularna, czyli nic innego, jak wewnątrznaczyniowe poszerzanie połączone ze wszczepieniem wewnętrznego rusztowania. Na chwilę obecną nie ma niestety innych metod leczenia i jedynie, co możemy robić, to starać się spowolnić rozwój miażdżycy.