Szukasz pomysłu na szybki i pyszne danie? Nie masz głowy do przeglądania grubych książek kucharskich? Żaden problem, pomożemy Ci znaleźć pomysł na smaczne i proste danie. Oto kilka sprawdzonych przepisów na dania ze szpinakiem w roli głównej.
1. Makaron z sosem szpinakowym i kurczakiem
2. Szpinak z jajkiem
3. Tarta szpinakowa
4. Sałatka ze szpinaku
5. Tortilla ze szpinakiem i fetą
1. Makaron z sosem szpinakowym i kurczakiem
Makaron ze szpinakiem to bardzo proste w przygotowaniu danie, do którego nie potrzeba wielu składników, a samo danie jest bardzo pożywne i lekkostrawne. Do przygotowania takiego makaronu będą potrzebne następujące składniki:
- 1 duża cebula
- 1 -2 ząbków czosnku
- 2 łyżki oleju
- 500 g szpinaku (może być mrożony)
- śmietana 30%
- sól, pieprz
- 200 g filetów z kurczaka
- dowolny makaron
- ser feta pół tłusty
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę, po czym przesmażyć na oleju. Poczekać aż cebula się zeszkli i wówczas dodać szpinak (jeśli jest mrożony wcześniej należy go rozmrozić w rondelku), zagotować, dodać sól i pieprz. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem maksymalnie 15 minut.
W międzyczasie, myjemy filety i kroimy je na małe kawałki. Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy kurczaka, doprawiamy przyprawami. Kiedy filety są już gotowe, wrzucamy je do szpinaku i mieszamy. Wrzucamy ser feta według uznania i mieszamy. W osobnym garnku gotujemy lekko posoloną wodę do której wrzucamy makaron i gotujemy według instrukcji na opakowaniu. Ugotowany makaron przekładamy do patelni w której gotuje się szpinak i mieszamy. Na koniec dodajemy śmietany i chwilę gotujemy na wolnym ogniu, do momentu aż makaron „wciągnie” śmietanę. Sos nie może być zbyt płynny, musi się ściąć.
2. Szpinak z jajkiem
Na pożywne śniadanie lub kolację. Idealna opcja dla osób którzy lubią łączyć z pozoru nie pasujące do siebie produkty. Czego potrzebujemy do stworzenia takiego dania?
- 200 g szpinaku
- 1 mała cebula
- ząbek czosnku
- tymianek (opcjonalnie)
- 2 łyżeczki oleju
- sól, pieprz
- jajko
- 1 łyżkę śmietany 30%
- gałka muszkatołowa
Sposób przygotowania:
Cebulę i czosnek obrać i pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnie wlać olej według proporcji i wrzucić pokrojoną cebulę, czosnek oraz opcjonalnie tymianek. Chwilę odczekać aż cebula się zeszkli, po czym dodać szpinak, doprawić solą i pieprzem. Na osobnym palniku usmażyć jako sadzone. W czasie kiedy jajko będzie się ścinać, szpinak doprawić łyżką śmietany oraz gałką muszkatołową.
3. Tarta szpinakowa
To idealne danie które można jeść zarówno na zimno jak i na ciepło. Według uznania. Pasuje na przyjęcia dla gości, czy jako forma „zagryzki” dla najbliższych.
CIASTO:
- 200 g mąki pszennej
- 125 g masła lub margaryny
- 1 żółtko
- szczypta soli
- 50 ml wody
FARSZ:
- 800 g szpinaku
- 2-3 ząbków czosnku
- 200 g śmietanki 30%
- sól, pieprz
- gałka muszkatołowa
- 100g wędzonego boczku
- 1 jajko (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
Boczek i czosnek kroimy w drobną kostkę i smażymy na łyżce oleju. Dodajemy szpinak, doprawiamy solom i pieprzem po czym dusimy parę minut pod przykryciem. Dodajemy śmietanę i gałkę muszkatołową i czekamy aż szpinak ładnie się zetnie. Można w tym celu dodać do niego jajko. W trakcie przygotowywania szpinaku można zacząć wyrabianie ciasta na tartę.
Mąkę wysypujemy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie oddzielamy białko od żółtka, dodajemy do masy powstałej po połączeniu mąki z masłem, dodajemy sól, wodę i szybko wyrabiamy. Zawijamy w folię spożywczą i wstawiamy na 30 minut do lodówki. Piekarnik nagrzewamy do 190 stopni. Wyjmujemy ciasto i wałkujemy do grubości ok. 3 mm i wykładamy nim foremkę do tart o średnicy 24 cm. Dociskamy do ścianki, a nadmiar ciasta odcinamy. Tartę wstawiamy do piekarnika na ok.15 minut aby się lekko przypiekła, po czym dodajemy farsz i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 20 minut.
4. Sałatka ze szpinaku
Danie stworzone dla osób trzymających linię, przebywających na diecie lub na upalne dni. Potrawa szybka w przygotowaniu, pożywna i lekka.
- 250 g liści świeżego szpinaku
- 200 g dużych truskawek
- 120 g sera pleśniowego
- 50 g migdałów lub mieszanka bakalii
- oliwa
- ocet winny
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Liście szpinaku myjemy i odsączamy, następnie myjemy truskawki i obieramy je z ogonków. Umyte liście wkładamy do miski, dodajemy pokrojone truskawki. Ser kroimy w kawałki albo kruszymy, następnie dodajemy wybrane bakalie i mieszamy z oliwą, octem, solą i pieprzem.
5. Tortilla ze szpinakiem i fetą
Kolejne propozycja pożywnego i smacznego dania. Pasuje zarówno jako drugie danie obiadowe, jak i na kolację.
- 3 jajka
- jogurt grecki
- 2-3 ziemniaki
- mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 80g sera feta
- 100g szpinaku
- 1/3 szklanki startego żółtego sera
- 3 łyżki oleju lub masła
- sól, pieprz
Sposób przygotowania:
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać drobno posiekaną cebulę oraz ziemniaki. Smażyć aż do uzyskania złotego koloru, po czym zdjąć z ognia. Wrzucić szpinak oraz posiekany czosnek, podgrzewać, aż szpinak zmniejszy swoją objętość. Dodać ziemniaki i cebulę. W misce wbić jajka i roztrzepać je z jogurtem.
Patelnię dobrze rozgrzać i wylać na nią masę jajeczną. Zmniejszyć płomień i smażyć pod przykryciem przez ok. 8 minut, aż ładnie się zrumieni od spodu. Po tym czasie należy zsunąć tortillę na talerz, patelnię przesmarować ręcznikiem zwilżonym w oleju i nakrywając nią talerz z omletem odwrócić ją do góry dnem. Z wierzchu posypać startym serem, przykryć pokrywką i dosmażać ok. 2 minut.
Szpinak i jajko można też zrobić w formie szakszuki – to teraz popularne i hipsterskie danie, na pewno Wam się spodoba. Ja kiedyś nienawidziłam szpinaku (na podwórku inne dzieci siały propagandę przeciw niemu :D), ale w dorosłym życiu przekonałam się, że może być dobry. Choć zasadniczo nie ma jakiegoś szczególnego smaku, więc ja go mocno przyprawiam. Standardowo czosnkiem, ale też gałką muszkatołową. A czym Wy podkręcacie smak szpinaku?