Właściwie ułożona dieta potrafi pomóc w przypadku każdej choroby. Czy istnieje taka, która pomoże zmniejszyć natężenie objawów łuszczycy? Co warto jeść walcząc z tą chorobą, a czego lepiej unikać? O czym należy pamiętać przygotowując posiłki dla osoby z łuszczycą?
• Poznaj swój organizm
• Jakie warzywa pomogą?
• Co z jedzeniem mięsa?
• Popularne kwasy omega-3
• Odpowiednie nawadnianie
• Czego należy unikać?
Poznaj swój organizm
Nie ma jednej diety cud, która pomogłaby każdej osobie z tą przewlekłą chorobą. Aby wiedzieć, co nam pomaga, a co szkodzi, warto dobrze poznać swój organizm – co na nas dobrze wpływa, a co zaostrza objawy choroby. Najważniejsze jest indywidualne ułożenie diety dla osoby z łuszczycą, można to zrobić podczas konsultacji ze specjalistą (np: http://febumed.pl/oferta/dietetyka/ulozenie-diety-indywidualnie-dla-kazdego-pacjenta/) lub samemu opierając się na metodzie prób i błędów.
Jakie warzywa pomogą?
Zauważono, że pacjentom chorującym na łuszczycę pomagają zielone warzywa, a to przez obecność kwasu foliowego. Warto więc wprowadzić do codziennego jadłospisu na przykład brokuły, sałatę czy modny ostatnio szpinak. Poza nimi, jest jeszcze grupa warzyw, które również mają dobry wpływ na skórę, czyli marchew, dynia i seler.
Co z jedzeniem mięsa?
Tutaj wybór pozostaje niewielki. Dietetycy, którzy zajmują się układaniem diet dla osób z chorobami skóry, wskazują jedynie białe mięso, czyli pozostaje nam jedzenie tylko kurczaka lub indyka. Z czerwonego mięsa lepiej zrezygnować dla własnego zdrowia.
Popularne kwasy omega-3
Najwięcej tych kwasów jest w tranie, więc warto wprowadzić go do dziennego menu. Jeśli ktoś ma opory przed piciem z butelki, może kupić go w kapsułkach w każdej aptece. Udowodniono, że kwasy tłuszczowe omega-3 wspomagają terapię łuszczycową, dlatego dobrze jest zmienić swoje nawyki żywieniowe. Te substancje znajdziemy również w lnie, jajkach, orzechach włoskich, oleju rzepakowym, nasionach chia, rybach, hummusie, brukselce, jarmużu i pietruszce.
Odpowiednie nawadnianie
We wszystkich chorobach skóry ważne jest odpowiednie nawadnianie organizmu. Za normę przyjmuje się około 2 litry na dzień. Najwięcej należy pić wody, ale można też do tego wliczyć lekką herbatę. O kawie, alkoholu i napojach energetycznych lepiej w terapii łuszczycy zapomnieć, ponieważ mogą nasilać objawy.
Czego należy unikać?
Jeśli zależy nam na tym, żeby wspomóc leczenie łuszczycy należy odstawić wszelkie używki. Poza nimi, jest cała lista produktów, z jakich należy zrezygnować. Przede wszystkim trzeba unikać czerwonego mięsa, które organizm dłużej trawi. Do tego można dodać również warzywa, które zawierają dużo związków siarki, np. fasola i groch. Unikać należy także pomidorów, jagód, cytrusów, truskawek, ananasów, ponieważ mogą wywołać różne reakcje skórne. Ostre potrawy również mogą mieć negatywny wpływ na walkę z łuszczycą. Tak samo jak cukier, z którego lepiej zrezygnować, nie tylko ze względu na tą chorobę, ale na zdrowie w ogóle.
To ważne, żeby wiedzieć co jeść jak choruje się na łuszczycę. W przypadku chorób skóry, właściwa dieta może pomóc walczyć z różnymi przykrymi objawami.
🙂