Masz problemy z trawieniem i sięgasz po reklamowane w mediach środki? A wiesz, że ich długotrwałe stosowanie, połączone z innymi tabletkami, może pogarszać stan Twojej wątroby? Co w takim wypadku robić? Postaw na naturalne sposoby na poprawę trawienia.
• Jaki jest wpływ herbaty na zdrowie?
• Zielona herbata na trawienie
• Jak przyrządzić zieloną herbatę?
• Czerwona herbata na odchudzanie
• Jak przyrządzić czerwoną herbatę?
Jaki jest wpływ herbaty na zdrowie?
Po herbatę często sięgamy nieświadomie, tylko dlatego, że ją lubimy. I nie zawsze wiemy jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie. A jakie herbaty pijemy najczęściej? Czarną, zieloną i czerwoną. My skupimy się na tych dwóch ostatnich, które mają szczególnie właściwości zdrowotne – oczyszczają organizm i pomagają w jego prawidłowym funkcjonowaniu
Zielona herbata na trawienie
Zielona herbata tak naprawdę pochodzi z tego samego krzewu co czarna. Czym się one zatem różnią? Listki potrzebne do produkcji zielonej herbaty podlegają procesowi suszenia, a czarnej – fermentacji. A jaki jest jej wpływ na nasze zdrowie?
Zacznijmy od tego, że działa pobudzająco (może być doskonałą alternatywą dla kawy) i w efekcie poprawia koncentrację oraz szybkość zapamiętywania. Dzięki zawartym w niej antyoksydantom wzmacnia układ odpornościowy oraz dodatkowo ma działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobami serca oraz usprawnia pracę wątroby i nerek. Zawiera także fluor, a więc wzmacnia szkliwo zębów.
Nas jednak najbardziej interesuje wpływ zielonej herbaty na poprawę trawienia. Otóż ten rodzaj herbaty w największym stopniu pobudza oraz ułatwia trawienie. W jaki sposób? Zawiera aminokwasy, które są odpowiedzialne za przemianę tłuszczu w energię, dzięki czemu łatwiej o utratę zbędnych kilogramów. Jest też głównym narzędziem w walce z cellulitem. Ponadto przyśpiesza metabolizm oraz dzięki swojemu działaniu moczopędnemu usuwa toksyny z organizmu.
Jak przyrządzić zieloną herbatę?
Jeśli chcemy w pełni skorzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty, to nie możemy zalewać jej wrzątkiem. Woda powinna po ugotowaniu przestygnąć i osiągnąć mniej więcej temperaturę 70°C. Samo zaparzanie niech trwa 2-3 min, wtedy uzyskamy najlepszy efekt pobudzający. Jeśli używamy herbaty w formie liściastej, to możemy zaparzać je nawet trzy razy.
Czerwona herbata na odchudzanie
Czerwona herbata, zwana także pu-erh, również ma wpływ na poprawę naszego trawienia, choć najczęściej mówi się o jej działaniu odchudzającym. Przede wszystkim przyśpiesza metabolizm. W jaki sposób? Pobudza wytwarzanie soków trawiennych i co za tym idzie – stymuluje prace jelit. To wszystko prowadzi do szybszego spalania tłuszczu. Ponadto reguluje masę ciała i pozytywnie wpływa na naszą wątrobę oraz układ trawienny. Tak jak zielona herbata, ma działanie moczopędne, dzięki czemu ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.
Jak przyrządzić czerwoną herbatę?
Czerwona herbata ma specyficzny, lekko ziemisty posmak. Najlepiej zaparzać ją w czajniczku przez 3-7 min w wodzie o temperaturze ok. 95°C, czyli chwilę po zagotowaniu. Jeśli chcemy pozbyć się gorzkiego smaku, to do parzenia użyjmy miękkiej wody, czyli o niskim stężeniu minerałów.
Regularne picie zielonej i czerwonej herbaty przyśpieszy nasz metabolizm oraz poprawi trawienie lepiej niż niejedne suplementy. Do tego nie obciąży wątroby, a wręcz poprawie jej kondycję. Przy okazji oczyści nasz organizm i wpłynie na inne organy.
Zielona i czerwona herbata – dwie najzdrowsze jakie znam, oczywiście nie wliczając herbat ziołowych. No i dobrze byłoby też pamiętać, że najlepsze są te herbaty liściaste, a nie torebkowe, które często są mocno przetworzone. Sama uwielbiam pić zieloną herbatę, ale co do czerwonej pomimo jej zdrowych czynników nie potrafię się przekonać.