W jakich produktach jest cynk i potas? Produkty bogate w cynk i potas

0
3596
Produkty bogate w potas i cynk

Najczęściej mówi się o produktach bogatych w żelazo, magnez czy zawierających witaminy. Natomiast rzadko zwracamy w ogóle uwagę na takie składniki odżywcze jak cynk i potas, które również mają bardzo duży wpływ na prawidłowe funkcjonowanie naszego organizmu. Dlatego zastanówmy się na jakie produkty powinniśmy spożywać.

Po co nam cynk?

Cynk jest nam potrzebny do wszystkich procesów życiowych. Z takich najważniejszych można wymienić wpływ na układ odpornościowy, stan skóry, zmysły (smaku i wzroku) czy przyśpieszenie gojenia ran. To oczywiście tylko z kilka z wielu zadań cynku, ale jako ciekawostkę warto jeszcze dodać, że wpływa na wydzielanie endorfiny – hormonu szczęścia.

Cynk musi być stale dostarczany naszemu organizmowi w odpowiednich ilościach. Jeśli przez dłuższy czas cierpimy na jego niedobór to zaczynają pojawiać się m. in. problemy z układem odpornościowym (jesteśmy podatni na przeziębienie czy grypę), następuje wzmożona wypadanie włosy, mogą też wystąpić zmiany skórne. Szybciej będziemy się męczyć i zauważymy problemy z koncentracją i pamięcią. Objawy te są zbliżone do wielu innych niedoborów, np. magnezu czy żelaza, dlatego zawsze niezbędne będą badania. Ale wiadomo, że zawsze lepiej zapobiegać niż leczyć.

kolorowe warzywa

W jakich produktach jest cynk?

Najwięcej cynku odnajdziemy w skorupiakach, rybie oraz w mięsie. Oczywiście, nie każdy z nas będzie mógł pozwolić sobie na regularne spożywanie krabów, ale już po rybę warto sięgać także z innych powodów (magnezu czy kwasów omega-3). Wołowina jest też bogatym źródłem cynku, więc miłośnicy prawdziwych burgerów mają argument, żeby częściej po nie sięgać.

Ten pierwiastek odnajdziemy w roślinach strączkowych, orzechach oraz w ziarnach zbóż. Orzechy to idealna przekąska, którą możemy wszędzie ze sobą zabrać. Dodatkowo zawierają magnez i są po prostu pyszne. A rośliny strączkowe to nie tylko fasola i groch, a także ciecierzyca czy soczewica. Wegetarianie muszę tylko wiedzieć, że cynk z roślin jest gorzej przyswajalny niż z mięsa, więc trzeba wziąć to pod uwagę podczas układania posiłków.

Po co nam potas?

Dziennie musimy dostarczyć naszemu organizmowi 2000–3000 mg potasu. Jest to niezwykle ważne, ponieważ odpowiada on za regulację gospodarki wodnej oraz kontroluję ciśnienie krwi i pracę nerek. Jak można poznać, że zaczyna nam brakować tego składnika? Po skurczach mięśni nóg, nadmiernym poddenerwowaniu oraz nieustającym zmęczeniu. Także i w tym przypadku są to objawy, które można przypisać wielu chorobom, dlatego konsultacja z lekarzem powinna być podstawą – nigdy nie możemy leczyć się na własną rękę.

Produkty bogate w potas

Na szczęście produkty, które często spożywamy na co dzień, zawierają sporą ilość potasu. Jakie to są? Ziemniaki, pomidory, bób, zielony groszek, grzyby (a tyle mówi się o nich, że są bezwartościowe!), czosnek, surowe buraki, cukinia czy nawet zielony koperek. Banany to chyba najpopularniejsze owoce będące źródłem potasu, ale nie musimy się tylko do nich ograniczać. Równie często warto sięgać po brzoskwinie, ananasa, suszone owoce czy winogrona. Potas znajdziemy także w produktach zbożowych, roślinach strączkowych i w rybach.

Cynk i potas spełniają wiele funkcji w naszym organizmie, dlatego należy zadbać o ich odpowiednią ilość. Można to zrobić za pomocą zróżnicowanej i smacznej diety, którą skomponujemy na podstawie powyższych produktów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj