Jaka herbata dobra na trawienie? Co pić, aby poprawić trawienie

1
2782
Najlepsze herbaty na trawienie

Masz problemy z trawieniem i sięgasz po reklamowane w mediach środki? A wiesz, że ich długotrwałe stosowanie, połączone z innymi tabletkami, może pogarszać stan Twojej wątroby? Co w takim wypadku robić? Postaw na naturalne sposoby na poprawę trawienia.

Jaki jest wpływ herbaty na zdrowie?

Po herbatę często sięgamy nieświadomie, tylko dlatego, że ją lubimy. I nie zawsze wiemy jaki może mieć wpływ na nasze zdrowie. A jakie herbaty pijemy najczęściej? Czarną, zieloną i czerwoną. My skupimy się na tych dwóch ostatnich, które mają szczególnie właściwości zdrowotne – oczyszczają organizm i pomagają w jego prawidłowym funkcjonowaniu

Najlepsze herbaty na trawienie

Zielona herbata na trawienie

Zielona herbata tak naprawdę pochodzi z tego samego krzewu co czarna. Czym się one zatem różnią? Listki potrzebne do produkcji zielonej herbaty podlegają procesowi suszenia, a czarnej – fermentacji. A jaki jest jej wpływ na nasze zdrowie?

Zacznijmy od tego, że działa pobudzająco (może być doskonałą alternatywą dla kawy) i w efekcie poprawia koncentrację oraz szybkość zapamiętywania. Dzięki zawartym w niej antyoksydantom wzmacnia układ odpornościowy oraz dodatkowo ma działanie przeciwnowotworowe, chroni przed chorobami serca oraz usprawnia pracę wątroby i nerek. Zawiera także fluor, a więc wzmacnia szkliwo zębów.

Nas jednak najbardziej interesuje wpływ zielonej herbaty na poprawę trawienia. Otóż ten rodzaj herbaty w największym stopniu pobudza oraz ułatwia trawienie. W jaki sposób? Zawiera aminokwasy, które są odpowiedzialne za przemianę tłuszczu w energię, dzięki czemu łatwiej o utratę zbędnych kilogramów. Jest też głównym narzędziem w walce z cellulitem. Ponadto przyśpiesza metabolizm oraz dzięki swojemu działaniu moczopędnemu usuwa toksyny z organizmu.

Jak przyrządzić zieloną herbatę?

Jeśli chcemy w pełni skorzystać z dobrodziejstw zielonej herbaty, to nie możemy zalewać jej wrzątkiem. Woda powinna po ugotowaniu przestygnąć i osiągnąć mniej więcej temperaturę 70°C. Samo zaparzanie niech trwa 2-3 min, wtedy uzyskamy najlepszy efekt pobudzający. Jeśli używamy herbaty w formie liściastej, to możemy zaparzać je nawet trzy razy.

Czerwona herbata na odchudzanie

Czerwona herbata, zwana także pu-erh, również ma wpływ na poprawę naszego trawienia, choć najczęściej mówi się o jej działaniu odchudzającym. Przede wszystkim przyśpiesza metabolizm. W jaki sposób? Pobudza wytwarzanie soków trawiennych i co za tym idzie – stymuluje prace jelit. To wszystko prowadzi do szybszego spalania tłuszczu. Ponadto reguluje masę ciała i pozytywnie wpływa na naszą wątrobę oraz układ trawienny. Tak jak zielona herbata, ma działanie moczopędne, dzięki czemu ułatwia usuwanie toksyn z organizmu.

Jak przyrządzić czerwoną herbatę?

Czerwona herbata ma specyficzny, lekko ziemisty posmak. Najlepiej zaparzać ją w czajniczku przez 3-7 min w wodzie o temperaturze ok. 95°C, czyli chwilę po zagotowaniu. Jeśli chcemy pozbyć się gorzkiego smaku, to do parzenia użyjmy miękkiej wody, czyli o niskim stężeniu minerałów.

Regularne picie zielonej i czerwonej herbaty przyśpieszy nasz metabolizm oraz poprawi trawienie lepiej niż niejedne suplementy. Do tego nie obciąży wątroby, a wręcz poprawie jej kondycję. Przy okazji oczyści nasz organizm i wpłynie na inne organy.

1 KOMENTARZ

  1. Zielona i czerwona herbata – dwie najzdrowsze jakie znam, oczywiście nie wliczając herbat ziołowych. No i dobrze byłoby też pamiętać, że najlepsze są te herbaty liściaste, a nie torebkowe, które często są mocno przetworzone. Sama uwielbiam pić zieloną herbatę, ale co do czerwonej pomimo jej zdrowych czynników nie potrafię się przekonać.

Skomentuj Marta Anuluj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj