Hummus pochodzi z Libii, ale szybko podbił inne kraje. Dip z roztartej ciecierzycy świetnie sprawdzi się na przyjęciu, jako oddzielne danie lub dodatek do innych potraw. Choć w sklepach bez problemu dostaniesz gotowy produkt, równie łatwo możesz przygotować go w domu. Jak to zrobić? Przeczytaj nasz artykuł
1. Ciecierzyca – magiczna roślina?
2. Do czego pasuje ciecierzyca?
3. Hummus – samo zdrowie?
4. Jak przygotować idealny hummus? Porady dla fanów past
5. Sprawdzone przepisy na hummus
6. Tahini możesz zrobić sam!
7. 5 przepisów na niesamowite pasty
1. Ciecierzyca – magiczna roślina?
Stanowi podstawę humusu. To roślina strączkowa o jasnych ziarenkach przypominających kształtem orzeszki. Ma delikatny, wręcz słodkawy smak. Wywodzi się z zachodniej Azji ale obecnie uprawiana jest w różnych rejonach świata.
Stanowi bogate źródło białka i węglowodanów, dlatego jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa. Zawiera dużo fosforu, potasu, cynku, witamin z grupy B (w szczególności wit. B6 i B9), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Stosuje się ją w medycynie do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. To naturalny środek na obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu we krwi oraz wzmocnienie odporności.
2. Do czego pasuje ciecierzyca?
Ciecierzycę wykorzystuje się głównie w daniach kuchni indyjskiej.Jest podstawowym składnikiem potraw typu curry, chan masala i różnych przekąsek. Młode liście cieciorki można spożywać na surowo. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki.
Ciecierzyca dobrze komponuje się z awokado, oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowy, rukolą, makaronem, owocami morza, boczkiem, cytryną, pomidorami i parmezanem. Stanowi doskonałą bazę do przyrządzenia wielu potraw jednogarnkowych. Jest idealna jako dodatek do mięs i ryb. Z ciecierzycy przygotowuje się również wegetariańską odpowiedź na popularnego kebaba, czyli, cieszący się coraz większym zainteresowaniem konsumentów, falafel.
3. Hummus – samo zdrowie?
Pasta z cieciorki zawiera bardzo dużo cennych składników. To bogate źródło wit. C i żelaza, które stanowią niepokonany duet w walce z anemią i niską odpornością. Zawarty w niej kwas foliowy i witamina B6, a także inne witaminy z tej grupy dbają o nasz układ nerwowy. Mangan, potas, fosfor i cynk oraz duża zawartość białka, błonnika pokarmowego i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych dobrze działają na nasz układ krwionośny i odpornościowy.
Hummus jest dobry dla osób na diecie ponieważ zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadzę. Melationina i aminokwasy zawarte w paście sezamowej wzbogacają, już i tak cenne, białko cieciorki. Do swojej codziennej diety powinni go włączyć weganie i wegetarianie oraz anemicy i osoby z niską odpornością. Hummus jest dobry dla kobiet w ciąży, osób z podwyższonym cholesterolem i chorujących na miażdżycę, a także diabetyków.
Pasta nadaje się kilkudniowego przechowywania w lodówce. Możesz zrobić ją „na zapas” bez obawy o to, że się zepsuje. Jeśli chcesz zostawić trochę dania „na później” pamiętaj o ograniczeniu ilości czosnku jaką dodajesz do potrawy. Przyspiesza on jej psucie.
4. Jak przygotować idealny hummus? Porady dla fanów past
★ Hummus nie powinien mieć ani za „luźnej” ani za gęstej konsystencji.
Idealnie przygotowana potrawa jest kremowa. Sprawdzić to można w bardzo prosty sposób. Nabierz trochę na palec. Jeśli nie spływa z niego ani nie stawia oporu to znak, że stworzyłeś danie idealne.
★ Nigdy nie dolewaj oliwy w trakcie miksowania cieciorki!
Spowoduje to zgęstnienie potrawy.
★ Możesz manipulować smakiem hummusu.
Jeśli chcesz aby pasta była bardziej rześka dodaj więcej cytryny. Lubisz wytrawny, orzechowy smak? Dodaj więcej tahini. Jesteś fanem kuchni orientalnej? Przygotowując humus nie zapomnij o kuminie! Nada on potrawie egzotycznego charakteru.
★ Do jedzenia hummusu nie używaj sztućców!
W krajach, w których ta potrawa stanowi podstawę lokalnej kuchni, uważane jest to za przejaw braku kultury. Do nabierania pasty służą pieczywo i warzywa.
5. Sprawdzone przepisy na hummus
Składniki:
- 20 dag suszonej ciecierzycy
- 10 dag pasty tahini
- 2 zmiażdżone ząbki czosnku
- oliwa z oliwek extra virgin
- 2 łyżki soku z cytryny
- woda mineralna (w razie potrzeby)
- sól morska do smaku
Przygotowanie:
Namoczoną ciecierzycę odcedź. Odcedzoną gotuj z dodatkiem łyżeczki soli morskiej, przez około 2 godziny na małym ogniu. Gdy ciecierzyca będzie miękka, zdejmij ją z ognia i zostaw do ostygnięcia. Zimną masę zmiksuj i dodaj do niej pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy aby uzyskać gładką konsystencję. W razie konieczności wlej wodę mineralną! Hummus wyłóż na miseczkę lub talerz. W środku uformuj wgłębienie i wlej w nie odrobinę oliwy
Gotową potrawę udekoruj natką z pietruszki, kuminem, chilli w proszku lub suszonymi pomidorami.
6. Tahini możesz zrobić sam!
Składniki
- 10 czubatych łyżek ziaren sezamu
- 2 łyżki oliwy extra virgin
- 2 łyżki oleju sezamowego
- wodę mineralną
Przygotowanie:
Upraż sezam na suchej, rozgrzanej patelni. Cały czas mieszając ogrzewaj aż się zrumieni i zacznie intensywnie pachnieć; Uważaj aby go nie przypalić! Stanie się wtedy gorzki i niejadalny! Gotowy sezam ostudź i zmiksuj w malakserze, stopniowo dolewając oliwę z oliwek wymieszaną z olejem sezamowym, aż do uzyskania idealnej konsystencji. Powinna przypominać ciasto na naleśniki. Jeśli potrawa będzie za gęsta dolej trochę wody. Gotowe! Teraz już możesz cieszyć się smakiem domowego tahini.
7. 5 przepisów na niesamowite pasty
★ Pasta ze słonecznika
Składniki:
- 1/2 szklanki słonecznika,
- kilka łyżek płatków owsianych, kaszy jaglanej lub ryżu,
- koncentrat pomidorowy,
- czosnek
Przygotowanie:
Słonecznik wypłucz i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną, ryż lub płatki owsiane (na gęsto). Jeszcze ciepły słonecznik oraz kaszę zmiksuj ze sobą. Dodaj czosnek i przecier pomidorowy. Na końcu dobrze jest także posolić do smaku.
★ Marchewkowa z daktylami
Składniki:
- 3 marchewki,
- 4 daktyle,
- 2 łyżki wiórków kokosowych,
- cynamon,
- goździki
Przygotowanie:
Marchewkę pokrój w plasterki lub kostkę i uduś w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Daktyle mocz w wodzie przez 1/2 godziny. Podpraż lekko wiórki kokosowe na suchej patelni. Marchewkę zmiksuj z wiórkami kokosowymi i daktylami (możesz je zastąpić namoczonymi rodzynkami). Na koniec dodaj odrobinę cynamonu.
★ Zielona pasta brokułowa
Składniki:
- 1 brokuł,
- 3 łyżki wiórków kokosowych,
- sok z cytryny,
- pieprz,
- sól
Przygotowanie:
Ugotuj i odcedź brokuł. Na suchej patelni lekko podpraż wiórki kokosowe i zostaw je do ostygnięcia. Zmiksuj brokuła z ostudzonymi wiórkami. Dopraw danie sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Jeśli pasta będzie za gęsta możesz dolać kilka łyżek oliwy lub oleju lnianego.
★ Krem z dyni
Składniki:
- 300 g dyni
- 200 g jabłek
- około 50-100 ml mleka lub śmietany do uzyskania konsystencji
- 2 łyżki cukru trzcinowego jasnego lub ciemnego
- 1 łyżeczka cynamonu
- szczypta soli
- 3 łyżki oleju
Przygotowanie:
Dynie umyj, pokrój na kawałki i wyjmij pestki. Przełóż do metalowej blaszki, posól, polej olejem i wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut, aż będzie miękka, wystudź. Do przestudzonej dyni dodaj pokrojone jabłka, cukier, cynamon i trochę mleka. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Krem przełóż do słoików i przechowuj w lodówce.
★ Pasta jajeczna
Składniki:
- 5 jajek,
- garść szczypiorku,
- jogurt bądź majonez,
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ugotowane jajka rozdrobnij. Dodaj szczypiorek i jogurt, bądź majonez, w takiej ilości, aby otrzymać pożądaną konsystencję. Przypraw do smaku solą i pieprzem.