start Kuchnia Co to jest hummus? Przepisy na egzotyczną pastę do chleba

Co to jest hummus? Przepisy na egzotyczną pastę do chleba

0 642

Hummus pochodzi z Libii, ale szybko podbił inne kraje. Dip z roztartej ciecierzycy świetnie sprawdzi się na przyjęciu, jako oddzielne danie lub dodatek do innych potraw. Choć w sklepach bez problemu dostaniesz gotowy produkt, równie łatwo możesz przygotować go w domu. Jak to zrobić? Przeczytaj nasz artykuł

1. Ciecierzyca – magiczna roślina?

ziarna fasoli w miskach

Stanowi podstawę humusu. To roślina strączkowa o jasnych ziarenkach przypominających kształtem orzeszki. Ma delikatny, wręcz słodkawy smak. Wywodzi się z zachodniej Azji ale obecnie uprawiana jest w różnych rejonach świata.

Stanowi bogate źródło białka i węglowodanów, dlatego jest bardzo dobrym zamiennikiem mięsa. Zawiera dużo fosforu, potasu, cynku, witamin z grupy B (w szczególności wit. B6 i B9), a także żelazo, magnez oraz błonnik. Stosuje się ją w medycynie do łagodzenia bólów głowy, kaszlu i podrażnień górnych dróg oddechowych. To naturalny środek na obniżenie ciśnienia i poziomu cholesterolu we krwi oraz wzmocnienie odporności.

2. Do czego pasuje ciecierzyca?

miseczki z potrawami kuchni indyjskiej

Ciecierzycę wykorzystuje się głównie w daniach kuchni indyjskiej.Jest podstawowym składnikiem potraw typu curry, chan masala i różnych przekąsek. Młode liście cieciorki można spożywać na surowo. Idealnie sprawdzą się jako dodatek do sałatki.

Ciecierzyca dobrze komponuje się z awokado, oliwą, masłem, rozmarynem, tymiankiem, pietruszką, kolendrą, curry, kurkumą, gałką muszkatołową, cynamonem, serem twarogowy, rukolą, makaronem, owocami morza, boczkiem, cytryną, pomidorami i parmezanem. Stanowi doskonałą bazę do przyrządzenia wielu potraw jednogarnkowych. Jest idealna jako dodatek do mięs i ryb. Z ciecierzycy przygotowuje się również wegetariańską odpowiedź na popularnego kebaba, czyli, cieszący się coraz większym zainteresowaniem konsumentów, falafel.

3. Hummus – samo zdrowie?

hummus w misce

Pasta z cieciorki zawiera bardzo dużo cennych składników. To bogate źródło wit. C i żelaza, które stanowią niepokonany duet w walce z anemią i niską odpornością. Zawarty w niej kwas foliowy i witamina B6, a także inne witaminy z tej grupy dbają o nasz układ nerwowy. Mangan, potas, fosfor i cynk oraz duża zawartość białka, błonnika pokarmowego i jednonienasyconych kwasów tłuszczowych dobrze działają na nasz układ krwionośny i odpornościowy.

Hummus jest dobry dla osób na diecie ponieważ zapobiega nadmiernemu przybieraniu na wadzę. Melationina i aminokwasy zawarte w paście sezamowej wzbogacają, już i tak cenne, białko cieciorki. Do swojej codziennej diety powinni go włączyć weganie i wegetarianie oraz anemicy i osoby z niską odpornością. Hummus jest dobry dla kobiet w ciąży, osób z podwyższonym cholesterolem i chorujących na miażdżycę, a także diabetyków.

Pasta nadaje się kilkudniowego przechowywania w lodówce. Możesz zrobić ją „na zapas” bez obawy o to, że się zepsuje. Jeśli chcesz zostawić trochę dania „na później” pamiętaj o ograniczeniu ilości czosnku jaką dodajesz do potrawy. Przyspiesza on jej psucie.

4. Jak przygotować idealny hummus? Porady dla fanów past

para wspólnie przygotowująca kolację

Hummus nie powinien mieć ani za „luźnej” ani za gęstej konsystencji.

Idealnie przygotowana potrawa jest kremowa. Sprawdzić to można w bardzo prosty sposób. Nabierz trochę na palec. Jeśli nie spływa z niego ani nie stawia oporu to znak, że stworzyłeś danie idealne.

Nigdy nie dolewaj oliwy w trakcie miksowania cieciorki!

Spowoduje to zgęstnienie potrawy.

Możesz manipulować smakiem hummusu.

Jeśli chcesz aby pasta była bardziej rześka dodaj więcej cytryny. Lubisz wytrawny, orzechowy smak? Dodaj więcej tahini. Jesteś fanem kuchni orientalnej? Przygotowując humus nie zapomnij o kuminie! Nada on potrawie egzotycznego charakteru.

Do jedzenia hummusu nie używaj sztućców!

W krajach, w których ta potrawa stanowi podstawę lokalnej kuchni, uważane jest to za przejaw braku kultury. Do nabierania pasty służą pieczywo i warzywa.

5. Sprawdzone przepisy na hummus

mężczyna gotujący kolację

Składniki:

  • 20 dag suszonej ciecierzycy
  • 10 dag pasty tahini
  • 2 zmiażdżone ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek extra virgin
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • woda mineralna (w razie potrzeby)
  • sól morska do smaku

Przygotowanie:

Namoczoną ciecierzycę odcedź. Odcedzoną gotuj z dodatkiem łyżeczki soli morskiej, przez około 2 godziny na małym ogniu. Gdy ciecierzyca będzie miękka, zdejmij ją z ognia i zostaw do ostygnięcia. Zimną masę zmiksuj i dodaj do niej pastę tahini, czosnek, sok z cytryny i tyle oliwy aby uzyskać gładką konsystencję. W razie konieczności wlej wodę mineralną! Hummus wyłóż na miseczkę lub talerz. W środku uformuj wgłębienie i wlej w nie odrobinę oliwy

Gotową potrawę udekoruj natką z pietruszki, kuminem, chilli w proszku lub suszonymi pomidorami.

6. Tahini możesz zrobić sam!

ziarna sezamu w miseczce

Składniki

  • 10 czubatych łyżek ziaren sezamu
  • 2 łyżki oliwy extra virgin
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • wodę mineralną

Przygotowanie:

Upraż sezam na suchej, rozgrzanej patelni. Cały czas mieszając ogrzewaj aż się zrumieni i zacznie intensywnie pachnieć; Uważaj aby go nie przypalić! Stanie się wtedy gorzki i niejadalny! Gotowy sezam ostudź i zmiksuj w malakserze, stopniowo dolewając oliwę z oliwek wymieszaną z olejem sezamowym, aż do uzyskania idealnej konsystencji. Powinna przypominać ciasto na naleśniki. Jeśli potrawa będzie za gęsta dolej trochę wody. Gotowe! Teraz już możesz cieszyć się smakiem domowego tahini.

7. 5 przepisów na niesamowite pasty

oliwa z oliwek w butelce

Pasta ze słonecznika

Składniki:

  • 1/2 szklanki słonecznika,
  • kilka łyżek płatków owsianych, kaszy jaglanej lub ryżu,
  • koncentrat pomidorowy,
  • czosnek

Przygotowanie:

Słonecznik wypłucz i gotuj w osolonej wodzie przez 5 minut. W osobnym garnku ugotuj kaszę jaglaną, ryż lub płatki owsiane (na gęsto). Jeszcze ciepły słonecznik oraz kaszę zmiksuj ze sobą. Dodaj czosnek i przecier pomidorowy. Na końcu dobrze jest także posolić do smaku.

Marchewkowa z daktylami

Składniki:

  • 3 marchewki,
  • 4 daktyle,
  • 2 łyżki wiórków kokosowych,
  • cynamon,
  • goździki

Przygotowanie:

Marchewkę pokrój w plasterki lub kostkę i uduś w niewielkiej ilości wody z dodatkiem goździków. Daktyle mocz w wodzie przez 1/2 godziny. Podpraż lekko wiórki kokosowe na suchej patelni. Marchewkę zmiksuj z wiórkami kokosowymi i daktylami (możesz je zastąpić namoczonymi rodzynkami). Na koniec dodaj odrobinę cynamonu.

marchewki w koszyku

Zielona pasta brokułowa

Składniki:

  • 1 brokuł,
  • 3 łyżki wiórków kokosowych,
  • sok z cytryny,
  • pieprz,
  • sól

Przygotowanie:

Ugotuj i odcedź brokuł. Na suchej patelni lekko podpraż wiórki kokosowe i zostaw je do ostygnięcia. Zmiksuj brokuła z ostudzonymi wiórkami. Dopraw danie sokiem z cytryny, pieprzem i solą. Jeśli pasta będzie za gęsta możesz dolać kilka łyżek oliwy lub oleju lnianego.

Krem z dyni

Składniki:

  • 300 g dyni
  • 200 g jabłek
  • około 50-100 ml mleka lub śmietany do uzyskania konsystencji
  • 2 łyżki cukru trzcinowego jasnego lub ciemnego
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 3 łyżki oleju

Przygotowanie:

Dynie umyj, pokrój na kawałki i wyjmij pestki. Przełóż do metalowej blaszki, posól, polej olejem i wymieszaj. Piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 45-60 minut, aż będzie miękka, wystudź. Do przestudzonej dyni dodaj pokrojone jabłka, cukier, cynamon i trochę mleka. Zmiksuj składniki na jednolitą masę. Krem przełóż do słoików i przechowuj w lodówce.

wydrążanie dyni

Pasta jajeczna

Składniki:

  • 5 jajek,
  • garść szczypiorku,
  • jogurt bądź majonez,
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Ugotowane jajka rozdrobnij. Dodaj szczypiorek i jogurt, bądź majonez, w takiej ilości, aby otrzymać pożądaną konsystencję. Przypraw do smaku solą i pieprzem.