start Kuchnia Jak jeść mango? Co zrobić z mango?

Jak jeść mango? Co zrobić z mango?

0 189

Mango to przepyszny owoc, stanowiący idealne połączenie delikatnej słodkości z lekką nutą ostrego smaku. Orzeźwia latem oraz świetnie komponuje się z innymi owocami. Posiada również szereg właściwości zdrowotnych i pielęgnacyjnych. Jednak mało osób wie jak prawidłowo obrać i jeść mango. W poniższym artykule wyjaśniamy jak obierać, kroić oraz co można przygotować z tego owocu.

Jak jeść mango?

Mango to źródło witamin z grupy C, A, E i K. Zawiera także liczne minerały, a duża zawartość potasu wpływa korzystnie na gospodarkę wodną oraz elektrolitową. Jest to bardzo uniwersalny owoc, z którego można przygotować wiele smakowitych dań oraz deserów. Właśnie w tej drugiej roli najczęściej je spotykamy. Mango to pomysł na domowe lody, poznaj proste przepisy na lody własnej roboty na Frappe.pl, ale świetnie nadaje się również do wypieków. Przed jedzeniem owoc należy umyć, najlepiej pod bieżącą, chłodną wodą. Można je jeść na surowo, gdyż jego miąższ jest słodki, soczysty, dzięki czemu z łatwością można go gryźć.

Mango wybieramy pod kątem miękkości. W tym celu należy sprawdzić, czy miąższ pod skórką jest wyczuwalny. To znak, że owoc jest dojrzały i będzie słodki w smaku. Istnieją dwie metody jego obierania. Małym i ostrym nożykiem przekrawamy mango wzdłuż na trzy części. Dwa boczne plastry obieramy ze skóry, a z trzeciego wykrawamy środek od pestki. Powinno się to robić na talerzyku, ponieważ owoc podczas obierania puszcza dużo soku, którego nie należy marnować.

Druga metoda opiera się na samym nacinaniu. Podobnie jak przy pierwszej metodzie, mango kroimy na trzy części i ze środkowej wycinamy pestkę. Bocznych części jednak nie obieramy tylko znajdujący się w poszczególnych bokach miąższ, mocno nacinamy w kratkę. Następnie wgniatamy zewnętrzną część do środka i w ten sposób powstaje charakterystyczny jeż. Dopiero wtedy oddzielamy skórkę. W tym wypadku bardzo często owoc puszcza bardzo dużo soku, dlatego warto robić to na głębokim talerzu, aby zachować czystość w kuchni i nie zmarnować soku.

Owoc mango pokrojone w kratkę

Co zrobić z mango?

Słodki i lekko kwaskowy smak mango pozwala na dodawanie go do wielu potraw, nawet do tych o zdecydowanie ostrzejszym charakterze. Idealnie współgra z ostrymi przyprawami, jak również tymi słodszymi. Mango idealnie pasuje do mięsa, jako nadzienie lub w formie sosu do mięsa drobiowego. Można dodawać go do ryżu lub sałatek. Owoc ten świetnie łączy się także z rybami takimi jak łosoś czy tuńczyk. Tworzy również ciekawe połączenie z takimi produktami jak szparagi, kukurydza, dynia, buraki czy fasola. Idealnie sprawdza się jako koktajl, wrap, zupa krem czy pudding.

Jak widać mango, ma wiele zastosowań, nie tylko kulinarnych. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne powinno się ono znaleźć w diecie każdego, komu zależy na zdrowym odżywianiu czy zrzuceniu masy. Ponadto mango świetnie wpływa na poprawę urody. Nie bez powodu nazywany jest „owocem młodości”, gdyż olejek powstały na bazie soku z mango, posiada właściwości nawilżające i regeneracyjne, dlatego często stanowi główny składnik kremów, balsamów, szamponów oraz odżywek do włosów. Zatem każdy, komu zależy na pięknym wyglądzie oraz zdrowym organizmie, niech czym prędzej rusza do sklepu po ten cudowny owoc.

brak komentarzy

zostaw komentarz