Jak zrobić lody?

3
2583
domowe lody w kubkach

Nie wszystkie desery to bomby kaloryczne. Zdarzają się również takie, które świetnie smakują i nie powodują pojawiania się tak bardzo nielubianych przez wszystkie kobiety boczków. Do tego typu potraw należą lody. Orzeźwiające są ratunkiem w upalne dni. Myślisz, że przygotowanie ich w domowych warunkach zajmuje dużo czasu? Nasz artykuł udowodni Ci, że jesteś w błędzie!

Jak przygotować sorbet?

Sorbety, czyli dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych lodów są bardzo proste w przygotowaniu. Do uzyskania wyśmienitego deseru potrzebujesz jedynie ulubionych owoców, wody, cukru i odrobiny soku z cytryny. Świeże owoce zmiksuj za pomocą blendera na mus. Z cukru i wody ugotuj syrop i zostaw go do ostygnięcia. Do przestudzonego płynu dodaj sok z cytryny.

Wodę z cukrem i cytryną połącz ze zmiksowanymi owocami tak, aby powstała gęsta masa. Całość przełóż do pojemnika i zostaw na kilka godzin w lodówce, a najlepiej na całą noc, aby sorbet dobrze się schłodził. Podczas zamrażania masę kilkukrotnie zmiksuj lub przemieszaj. Dzięki temu sorbet równo się zmrozi.

sorbet z malinami

Jak zrobić lody waniliowe?

Lody o smaku wanilii cieszą się niesłabnącą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Do ich przygotowania w domowych warunkach potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników.

Składniki:

2 jaja
• pół szklanki cukru
• 2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
• 1 łyżkę ciepłej, przegotowanej wody
• laskę wanilii

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij, dodaj połowę cukru i ubijaj jeszcze chwilę aby rozpuścił się w masie. Do miski z żółtkami dodaj wodę i resztę cukru, całość ucieraj aż masa zrobi się biała i puszysta. Śmietankę ubijaj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj do niej białka, żółtka i ziarenka wanilii. Całość wymieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gotową masę przełóż do salaterek lub dużego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Chłódź kilka godzin.

lody waniliowe

Jak przyrządzić lody czekoladowe?

Czekolada, śmietanka, mleko, jajka. Z tych prostych składników, które każdy ma w swojej kuchni w kilka minut można wyczarować prawdziwy raj dla podniebienia. Jak? Oto przepis na idealne lody czekoladowe!

Składniki:

pół tabliczki ciemnej czekolady
• 2 czubate łyżki mąki
• 2 jaja
• 2 szklanki cukru
• 700 ml mleka
• ¼ opakowania śmietanki kremówki

Mleko zagotuj w garnku. W misce wymieszaj połowę łyżki mąki ze szklanką cukru i jajkami. Masa powinna być lekka i bardzo puszysta. Ubite jaja wlej ostrożnie do ciągle gotującego się mleka. Musisz bardzo uważać, aby masa się nie zważyła. Mleczno-jajeczną masę gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut ciągle mieszając.

W osobnym garnku roztop połamaną czekoladę z 4 łyżkami cukru i odrobiną gorącej wody. Mieszaj na wolnym ogniu aż składniki się połączą w lśniącą, jednolitą masę. Czekoladę połącz z masą z mąki i jajek i ponownie gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

lody czekoladowe

Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego pozostałą śmietankę i cukier. Całość wymieszaj i schłódź do temperatury pokojowej. Następnie przełóż masę do pojemnika, w którym będziesz ją mrozić i wstaw ją na kilka godzin do zamrażalnika. Smacznego!

3 KOMENTARZE

  1. Zawsze myślałam, że takich lodów nie da się zrobić bez użycia specjalnego urządzenia. Wypróbuję ten drugi przepis, bo w sumie sorbety robię bardzo często. Lubię jeszcze jeden sposób na sorbet – zamrażam owoce (w tym koniecznie banan, on odpowiada za konsystencję), a potem wszystko blenduję i gotowe! Tylko takie lody trzeba zjeść błyskawicznie, bo szybko się rozpuszczają. Ale są za to fit. Ja latem szczególnie dbam o linię, a Wy?

  2. Czas upałów już się chyba kończy, ale w przyszłe lato na bank wypróbuję te przepisy. Chociaż w sumie to gdzieś tam czytałem, że nawet zdrowiej jest jeść lody zimą, bo mniejszy szok temperaturowy czy coś.

Skomentuj Lena Anuluj odpowiedź

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj