start Kuchnia Jak zrobić lody?

Jak zrobić lody?

3 525

Nie wszystkie desery to bomby kaloryczne. Zdarzają się również takie, które świetnie smakują i nie powodują pojawiania się tak bardzo nielubianych przez wszystkie kobiety boczków. Do tego typu potraw należą lody. Orzeźwiające są ratunkiem w upalne dni. Myślisz, że przygotowanie ich w domowych warunkach zajmuje dużo czasu? Nasz artykuł udowodni Ci, że jesteś w błędzie!

Jak przygotować sorbet?

Sorbety, czyli dietetyczna alternatywa dla tradycyjnych lodów są bardzo proste w przygotowaniu. Do uzyskania wyśmienitego deseru potrzebujesz jedynie ulubionych owoców, wody, cukru i odrobiny soku z cytryny. Świeże owoce zmiksuj za pomocą blendera na mus. Z cukru i wody ugotuj syrop i zostaw go do ostygnięcia. Do przestudzonego płynu dodaj sok z cytryny.

Wodę z cukrem i cytryną połącz ze zmiksowanymi owocami tak, aby powstała gęsta masa. Całość przełóż do pojemnika i zostaw na kilka godzin w lodówce, a najlepiej na całą noc, aby sorbet dobrze się schłodził. Podczas zamrażania masę kilkukrotnie zmiksuj lub przemieszaj. Dzięki temu sorbet równo się zmrozi.

sorbet z malinami

Jak zrobić lody waniliowe?

Lody o smaku wanilii cieszą się niesłabnącą popularnością zarówno wśród dzieci, jak i dorosłych. Do ich przygotowania w domowych warunkach potrzebujesz tylko kilku podstawowych składników.

Składniki:

2 jaja
• pół szklanki cukru
• 2 szklanki śmietanki 30 lub 36%
• 1 łyżkę ciepłej, przegotowanej wody
• laskę wanilii

Oddziel białka od żółtek. Białka ubij, dodaj połowę cukru i ubijaj jeszcze chwilę aby rozpuścił się w masie. Do miski z żółtkami dodaj wodę i resztę cukru, całość ucieraj aż masa zrobi się biała i puszysta. Śmietankę ubijaj aż do uzyskania kremowej konsystencji. Dodaj do niej białka, żółtka i ziarenka wanilii. Całość wymieszaj, aż składniki dobrze się ze sobą połączą. Gotową masę przełóż do salaterek lub dużego pojemnika i wstaw do zamrażalnika. Chłódź kilka godzin.

lody waniliowe

Jak przyrządzić lody czekoladowe?

Czekolada, śmietanka, mleko, jajka. Z tych prostych składników, które każdy ma w swojej kuchni w kilka minut można wyczarować prawdziwy raj dla podniebienia. Jak? Oto przepis na idealne lody czekoladowe!

Składniki:

pół tabliczki ciemnej czekolady
• 2 czubate łyżki mąki
• 2 jaja
• 2 szklanki cukru
• 700 ml mleka
• ¼ opakowania śmietanki kremówki

Mleko zagotuj w garnku. W misce wymieszaj połowę łyżki mąki ze szklanką cukru i jajkami. Masa powinna być lekka i bardzo puszysta. Ubite jaja wlej ostrożnie do ciągle gotującego się mleka. Musisz bardzo uważać, aby masa się nie zważyła. Mleczno-jajeczną masę gotuj na wolnym ogniu przez 20 minut ciągle mieszając.

W osobnym garnku roztop połamaną czekoladę z 4 łyżkami cukru i odrobiną gorącej wody. Mieszaj na wolnym ogniu aż składniki się połączą w lśniącą, jednolitą masę. Czekoladę połącz z masą z mąki i jajek i ponownie gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

lody czekoladowe

Po upływie tego czasu zdejmij garnek z ognia i dodaj do niego pozostałą śmietankę i cukier. Całość wymieszaj i schłódź do temperatury pokojowej. Następnie przełóż masę do pojemnika, w którym będziesz ją mrozić i wstaw ją na kilka godzin do zamrażalnika. Smacznego!