Ryba to zmiennocieplny kręgowiec wodny oddychający oskrzelami i poruszający się za pomocą płetw. To urocze zwierzątko z dzióbkiem zaskakująco często gości na naszych polskich stołach. Nic dziwnego jego mięso jest łatwo przyswajalne i wyjątkowo wartościowe pod względem odżywczym. Dlatego też warto jest przyrządzać potrawy z rybą, tu zaprezentujemy kilka propozycji na sałatki rybne.
○ Jedz rybę, będziesz zdrowy
○ Marchewkowe love
○ Kiszona klasyka
○ „A to feler” – westchnął seler
○ Letnie i kapuściane impresje
○ Motywy skandynawskie
Jedz rybę, będziesz zdrowy
Ryba zawiera białko, jod, fosfor, potas, wapń oraz witaminy A i D, które są niezbędne dla naszego organizmu. Nie rzadko zdarza się również, że stworzenia te padają ofiarą naszej wybredności kulinarnej, czy też skrupulatnych przygotowań do przejścia na wegetarianizm. Dzięki temu niektórzy nie jedzą wciąż co tydzień kotletów schabowych, a inni mogą się pochwalić że zrezygnowali już z jedzenia biednych świnek i krówek.
Istnieje także grupa ludzi, która stroni od tego typu pokarmu. Jednym z powodów ku temu jest cena ryb. Nierzadko przewyższa ona cenę mięsa wieprzowego, a nawet kurczaka. Pewne grono obywateli odznacza się także niebywałym lenistwem i nie ma po prostu ochoty na skrobanie oraz obieranie z ości.
Jednak jednym z najczęściej popełnianych błędów jest po prostu niewiedza oraz nieumiejętne dobieranie dodatków do ryby. Dzięki temu łatwo zepsuć smak dania, które w swoim założeniu powinno być naprawdę pyszne. Dlatego dzisiaj z chęcią doradzimy Wam jaką sałatkę do ryby powinniście przygotować.
Marchewkowe love
Jedną z prostszych i zdrowszych surówek do ryby może być ta zrobiona z marchewki. Wystarczy, że zetrzemy ją na tarce, dodamy odrobinę jabłka, a całość skropimy sokiem z cytryny oraz doprawimy solą i cukrem.
Pamiętaj o tym, aby wybierać marchew niepopękaną, jędrną, wolną od rozwidleń i rozgałęzień. Strzeż się wszelakich marszczeń oraz plam na jej powierzchni.
Kiszona klasyka
Najbardziej znaną sałatką do ryby jaka jest podawana, jest ta z kiszonej kapusty. Jak ją przyrządzić? Pokrójmy po prostu kapustę, dodajmy do niej starte jabłko, cebulę, cukier, pieprz, sól oraz olej. Po wymieszaniu uzyskamy słodko-kwaśną całość, która świetnie wydobędzie smak ryby.
„A to feler” – westchnął seler
Inną popularną surówką do naszej ryby może być ta wykonana z selera. Zetrzyjmy go na tarce, dodajmy jabłko, kilka łyżek śmietany oraz sok z cytryny i cukier. Kupując seler zwróć koniecznie uwagę na to, aby nie był biały i przerośnięty.
Letnie i kapuściane impresje
Letnią porą kiedy mamy nieograniczony dostęp do młodej kapusty na popularności zyskuje przygotowana z niej sałatka do ryby. Jej wykonanie jest naprawdę banalne, bowiem wystarczy, że poszatkujemy kapustę, dodamy do niej startą marchewkę, skropimy wszystko sokiem z cytryny, a całość finalnie zwieńczymy majonezem lub też przepyszną śmietaną.
Motywy skandynawskie
Znanym i lubianym dodatkiem do ryby jest także sałatka szwedzka, którą bez problemu kupimy w słoiku w każdym supermarkecie. Warto jednak pokusić się o wykonanie jej samemu. Do wykonania jednej z jej najprostszych wersji potrzebujemy między innymi ogórków, marchewki, cebuli, octu, cukru oraz paru innych przypraw.
Mi z rybą też najbardziej smakuje kiszona kapusta. Marchewka? W sumie czemu nie? Z selerem raczej bym nie zjadła. To mi do siebie nie pasuje.