start Zdrowie Jak działa dieta proteinowa i dla kogo jest przeznaczona?

Jak działa dieta proteinowa i dla kogo jest przeznaczona?

1 1224

Dieta proteinowa, zamiennie nazywana dietą Dukana, to jedno z największych odkryć dla osób walczących o szczupłą sylwetkę. Budzi skrajne emocje. Ma tyle samo zwolenników, co przeciwników. Przez jednych uważana jest za najskuteczniejszą dietę na świecie, inni zarzucają jej zbytnią restrykcyjność co skutkuje problemami zdrowotnymi. Na czym dokładnie polega na dieta i czy każdy może ją stosować, odpowiadamy w niniejszym artykule.

1. Krótko o diecie proteinowej

Głównym zadaniem dieta proteinowa jest dostarczanie białka w jego czystej postaci, jak również zmniejszenie spożywanej ilości tłuszczów i węglowodanów. Wyklucza ona, jedzenie owoców i warzyw, co często wytykane jest jako jej największy minus.Założeniem tej diety nie jest spożywanie małej ilości jedzenia, aby szybko zrzucić wagę, ale o to, aby jeść być sytym. W tym celu trzeba spożywać tylko produkty białkowe, bez węglowodanów i tłuszczy.

Dietetyczne danie na talerzu

Dieta proteinowa zakłada również spożywanie dużej ilości wody, co pozwala łatwiej i skuteczniej zlikwidować cellulit. Nie można na pewno powiedzieć, że dieta proteinowa jest zdrowym sposobem odżywiania się. Przyjmowanie jedynie białek i wykluczenie z jadłospisu innych tłuszczów i węglowodanów, powoduje osłabienie organizmu któremu nie dostarczane są podstawowe składniki odżywcze. Osoby przechodzące na dietę proteinową nie powinny ćwiczyć i uprawiać żadnego sportu bo wysiłek fizyczny dodatkowo osłabia organizm.

2. Kto może przejść na dietę proteinową?

Dieta ta polecana jest wszystkim dorosłym i całkowicie zdrowym osobom. Nie jest wskazana dla kobiet w ciąży i karmiących piersią. Nie jest to też odpowiednia dieta dla osób w wieku nastoletnim oraz osób z problemami zdrowotnymi. Dieta ta jest bardzo wymagająca wiec nie powinny się na nią decydować osoby, które nie umieją trzymać dyscypliny i łatwo się poddają.

Generalnie jest to dieta przeznaczona dla osób zdrowych, które chcą szybko schudnąć, lubią mięso, nabiał i ryby, są w stanie zrezygnować z produktów zbożowych, ziemniaków, większości owoców i warzyw. Diety tej nie mogą stosować osoby cierpiące na zaburzenia pracy wątroby, układu krążenia, z cukrzycą, przewlekle chorych, przyjmujących leki i osoby starsze.

3. Dlaczego dieta proteinowa uznawana jest za niebezpieczną?

Ludzki organizm potrzebuje energii, żeby poprawnie funkcjonować. Energię tą czerpię głownie z węglowodanów. Gdy zaczyna brakować energii, wówczas skutki dla organizmu bywają bardzo różne. Brak wystarczającej dawki energii powoduje również zaburzenia pracy mózgu, przez co wolniej pracuje i przetwarza informacje. Aby pobudzić go do pracy potrzebne są cukry, zawarte w węglowodanach których spożycia ta dieta właśnie zabrania.

Stosowanie tej diety skutkuje również zakwaszeniem organizmu, co może mieć bardzo poważne skutki. W organizmie musi być zachowana równowaga kwasowo-zasadowa, co zapewnia nam m.in. spożywanie mięsa bogatego w kwasy. Jeśli dochodzi do sytuacji z zakwaszenia organizmu to wówczas można ten stan poprawić spożywając dużą ilość zielonych warzyw. Dlaczego to takie ważne, aby nie doprowadzić do zakwaszenia organizmu Bo może ona prowadzić do powstawania grzybicy w jelitach, cukrzycy, wpłynąć negatywnie na ukrwienie kończyn, zawału czy w najlżejszym przypadku, do problemów z cerą.

Dieta proteinowa ma również fatalne skutki dla nerek, które do prawidłowej pracy potrzebują odpowiedniej ilości białka i kwasów. Jeśli nie jest im to dostarczane, wówczas powstaje różnorodne schorzenia i choroby nerek.