Granat – owoc pozornie nie do zjedzenia. Twarda, trudna do usunięcia, skorupa okalająca soczyste nasiona sprawia, że wielu z nas w ogóle na niego spojrzy. A szkoda bo to prawdziwa bomba witaminowa. Jak jeść granat? To wcale nie jest takie trudne jak ci się wydaje! Opowiemy Ci o tym w naszym artykule!
• Co warto wiedzieć o granacie?
• Jak wyjąć nasiona z granatu?
• Z czym łączyć granat?
• Przepisy na dania z granatem
Co warto wiedzieć o granacie?
Ten niepozorny pochodzący z Mezopotamii i Persji owoc znany jest od wieków. Starożytni Grecy i Rzymianie uważali go za symbol płodności oraz miłości. Do dziś w Grecji panuje zwyczaj rzucania nowożeńcom pod nogi ziarenek granatu, które mają zapewnić im szczęśliwe i dostatnie życie. Współcześnie uprawiany jest on w Afryce, Indiach, Malezji, południowej Europie oraz Arizonie i Kalifornii w Stanach Zjednoczonych.
Owoce granatu są bogatym źródłem polifenoli, które hamują powstawanie wolnych rodników w organizmie. Znacznie zmniejsza to ryzyko zachorowania na choroby nowotworowe. Związki te wykazują również silne działanie przeciwzapalne, wzmacniają pracę serca, obniżają ciśnienie krwi, uszczelniają naczynia krwionośne oraz regulują poziom cholesterolu i cukru we krwi.
Jak wyjąć nasiona z granatu?
Wbrew pozorom pozbycie się twardej otoczki z granatu nie jest wcale takie skomplikowane i nie wymaga użycia młotka ani innych narzędzi rodem z warsztatu. Wystarczy zwykły kuchenny nóż. Odcinamy nim koronę, czyli wierzchnią część owocu. Potem również z jego pomocą dzielimy granat na części i wkładamy go do naczynia z wodą.
Owoc trzymamy zanurzony w wodzie przez około 10 minut. Po upływie tego czasu, zaczynamy rozdzielać owoc na mniejsze kawałki aż zauważymy, że nasiona opadają na dno a łupina unosi się swobodnie na powierzchni. Fragmenty łupiny usuwamy z wody za pomocą łyżki bądź cedzaka. Pozostałe w naczyniu nasiona odcedzamy i pozostawiamy do osuszenia.
Pestki z granatu można usunąć również za pomocą zwykłej drewnianej łyżki. Owoc przecinamy na pół, a każdą z połówek opukujemy łyżką nad talerzem lub miską, aż wylecą z niej wszystkie ziarenka. I gotowe!
Z czym łączyć granat?
Granat tworzy bardzo udane połączenia kulinarne z wieloma różnymi produktami. Doskonale sprawdzi się zarówno jako dodatek do deserów, czy ciast, jak i do dań głównych. Jeśli dodamy go do dressingu, świetnie wzbogaci smak sałaty. Może stanowić również alternatywę dla grzanek, czy pestek dyni jako dodatku do zupy-krem. Fani oryginalnych połączeń smakowych mogą wykorzystać go w sałatce śledziowej, lub dodać jako dekorację do smażonych mięs i podrobów.
Przepisy na dania z granatem
Sałatka owocowa
Do jej wykonania potrzebujemy: 1 granatu, 5 mandarynek, kiwi, trochę soku z cytryny i odrobinę cukru trzcinowego.
Mandarynki i kiwi obieramy i kroimy na małe kawałki. Owoce skrapiamy sokiem z cytryny, posypujemy cukrem i ziarenkami granatu. Pyszna i zdrowa przekąska gotowa.
Runo Leśne
Do przyrządzenia tego oryginalnego deseru należy przygotować: 450g mrożonego szpinaku, 1 ½ szklanki cukru, 3 jaja, 1 ½ szklanki oleju, 2 szklanki mąki, 3 łyżeczki proszku do pieczenia, 300 ml śmietanki kremówki, 2 opakowania fixu do śmietany, cukier waniliowy i oczywiście pestki granatu.
Jajka miksujemy z cukrem na puszystą masę i nie przerywając mieszania wlewamy do niej olej. Wsypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i mieszamy do powstania puszystej masy. Po jej uzyskaniu dodajemy szpinak i delikatnie łączymy składniki za pomocą drewnianej łyżki. Ciasto wlewamy do przygotowanej wcześniej formy i wstawiamy na godzinę do piekarnika nagrzanego do 180st C.
Po wystudzeniu obcinamy wierzch ciasta i rozdrabniamy go. Śmietankę z cukrem waniliowym, fixem i odrobiną cukru pudru ubijamy na sztywno. Wykładamy krem na ciasto i posypujemy okruszkami ciasta oraz pestkami granatu.
Sałatka śledziowa z mango
Do jej przygotowania potrzebujemy: jednego owocu mango, małej czerwonej cebuli, kilku matiasów, granatu i majonezu.
Mango obieramy i usuwamy z niego pestkę. Tak przygotowany owoc kroimy w drobną kostkę. Śledzie dzielimy na mniejsze kawałki i dodajemy do owocu wraz z posiekano drobno cebulą. Całość mieszamy, dodajemy majonez i część kulek granatu, składniki jeszcze raz łączymy. Gotową sałatkę przekładamy do miski i dekorujemy pozostałym granatem.
Z nieba mi spadł ten artykuł. Patrzyłam ostatnio w sklepie na granat, ale zorientowałam się, że nawet nie wiem, jak się do niego „dobrać”. Na szczęście są takie poradniki. Dzięki! 🙂