start Zdrowie Anemia – jak ją rozpoznać?

Anemia – jak ją rozpoznać?

2 638

Anemia należy do chorób, które ciężko rozpoznać. Głównie dlatego, że ma na tyle niespecyficzne objawy, że łatwo ją pomylić, chociażby ze zwykłym zmęczeniem. Sygnałów, że nasz organizm walczy z niedokrwistością jest jednak więcej i warto je znać. Najczęściej mamy do czynienia z anemią, która jest związana z niedoborem żelaza, czyli tzw. mikrocytarną lub taką, która wynika z niedoboru witaminy B. Po czym rozpoznać, że mamy anemię?

Złe samopoczucie jako objaw anemii

To nie jest objaw, który jest dla każdego na tyle charakterystyczny, że od razu będzie wiedział, że na coś choruje. Wręcz przeciwnie. Uczucie zmęczenia często bagatelizujemy obarczając tym stresującą pracę, problemy z najbliższymi, często nawet mówimy, że dopadła nas jesienna chandra. Takie uczucie zmęczenia może być sygnałem, że mamy anemię. Jak odróżnić zwykłe przemęczenie od tego, które może świadczyć o chorobie? Zwykłe minie kiedy będziemy mieli szansę odpocząć, natomiast to drugie nie będzie miało końca, mimo np. czasu wolnego.

Uczucie zmęczenia i inne objawy

Do tego stanu dochodzą także problemy z koncentracją, nawracające bóle głowy, rozdrażnienie, senność, osłabienie, wrażliwość na zimno. Warto dodać, że takie objawy nie muszą występować wszystkie w pakiecie. Czasem o anemii może przesądzić tylko jeden z wymienionych sygnałów.

Kobieta ze szklanką soku

Jak ciało daje znać, że coś jest nie tak?

Do cech charakterystycznych anemii można dodać bladą cerę, duszności przy wysiłku fizycznym, stany zapalne jamy ustnej, tzw. zajady w kącikach ust, wypadanie włosów, łamliwe paznokcie i nietypowe zachcianki smakowe, np. na… glebę. Warto zwrócić uwagę na takie drobnostki, bo dla lekarza może to być poważny sygnał.

Skąd bierze się anemia?

Najczęściej bierze się z niedoborów żelaza. Często anemia występuje u osób odchudzających się czy u osób, które stosują dietę wegetariańską. Może być również tak, że żelazo jest słabo wchłaniane przez organizm, stąd jego mała ilość. O anemii często mówi się też w przypadku kobiet w ciąży, kobiet karmiących, czy młodych osób, które są w szczytowej fazie rozwoju. Również niektóre choroby czy stany mogą prowadzić do utraty czerwonych krwinek. Może to być wrzodziejące zapalenie jelita grubego, kłębuszkowe zapalenie nerek, polipy pęcherza moczowego, niektóre nowotwory, ale też obfita miesiączka.

Jak leczyć anemię?

Najpierw trzeba ustalić, że na pewno mamy anemię. Aby to potwierdzić trzeba wykonać zwykłą morfologię. O leczeniu powinien zdecydować lekarz. Najczęściej polega ono na wprowadzeniu do diety produktów z żelazem, witaminą B12 i witaminą C, która to ułatwi wchłanianie brakującego mikroelementu. Mowa tutaj o wątróbce, wołowinie i cielęcinie. Do tego należy też polubić kaszę gryczaną, brokuły, fasolę, szpinak, ale też owoce cytrusowe czy natkę pietruszki. Do takiego naturalnego leczenia lekarz zaleci także specjalne preparaty, które trzeba będzie zażywać przez dłuższy czas.